6 DOLOG, AMIT EGY STARTUP CÉGTŐL BIZTOS TANULHATUNK

Startup; ez a fogalom az utóbbi évtizedben fénylett fel az üzleti világ virtuális egén. A szó hallatán egy vagány (mondhatni „cool”) vállalkozás jut eszembe, ahol kapucnis pulcsis, New Balance cipős srácok és lányok dolgoznak egy közös cél elérése érdekében. Ez egy olyan hely, ahol a tradicionális vállalati beidegződések, struktúrák zöme dogmatikusan elutasított. Ide illik biciklivel érkezni, a hipszter megjelenés egyáltalán nem feltűnő, sőt. Itt az iroda inkább egy nagy közös játszótérnek tűnhet az avatatlan szemlélődő számára. Az ilyen vállalatokhoz be lehet vinni a kutyádat, sőt bejöhet hozzád a családod is akár egy ebédre, nincsnek fölösleges bürokratikus eljárások. Ha csocsózni akarsz, vagy ping-pongozni, akkor hajrá, itt nem dívik az a szlogen, hogy „ez egy munkahely, itt dolgozni kell, nem jól érezni magunkat!”. Egy startup vállalat hamar fut fel és hamar is tűnhet el (10-ből 9 elbukik). A legtöbbször mégiscsak a jól menő cégek jutnak eszünkbe úgy, mint az Airbnb, a hazai Prezi vagy például a manapság sokat emlegetett Über.

Mi van ennek az egész jelenségnek a hátterében? Hogy lehet, hogy ezek a cégek ennyire jól prosperálhatnak, amikor annyi jónak, megbízhatónak hitt szabályt felrúgnak! Érdekes trend, hogy a régi, jól ismert vállalatok megpróbálják követni, felvenni a versenyt ezekkel a cégekkel, új vállalati kultúrák formálódnak ki náluk. Ki gondolta volna, hogy olyan nagy vállalatoknál, mint a Heineken vagy éppen a General Electric fontos lesz valaha a „cool”-faktor, hisz néhány éve még az volt a kérdés, hogy lehet-e internet elérése az alkalmazottaknak, most pedig mindenki, olykor izzadságszagúan próbálja tartani a lépést a startup-okkal.

De most nem a startup-ok vállalati hatékonyságával, pénzügyi és közgazdasági mutatóival kívánok foglalkozni. Sokkal inkább érdekel az egész jelenség azon emberi oldala amiből mi mindannyian tanulhatunk, hogy mik azok a pozitív tapasztalatok, amelyek átültethetők a hétköznapi életünkbe, legyen az a vállalkozásunk, a munkánk vagy a magánéletünk:

  1. Hibázhatsz!

Micsoda merész gondolat, igaz? De ahogy Einstein is mondta, ha valaki soha nem hibázott, az nem is próbált ki valójában semmi újat életében. Nem az kérdés, hogy megbotlunk-e, vagy, hogy elesünk –e életünkben, hanem az, hogy milyen gyorsan kelünk fel és hogy tanultunk-e belőle. Az hibázik, aki cselekszik; csak tanuljunk is belőle!

  1. Inspiráló környezetet mindenkinek!

Az a cégnek is jó, ha jól érezzük magunkat a munkahelyen, ha nem az az általános hangulat, hogy hétfőn szenvedünk, és egész héten a pénteket várjuk. Az inspiráló munkakörnyezet nagyon fontos. Vegyük körbe magunkat olyan tárgyakkal, amelyek pozitívan hatnak ránk, jó érzéseket keltenek. A környezetünkbe szervesen beletartoznak az emberek is. Lehetőség szerint olyan emberekkel tartsuk a kapcsolatot, akik motiválnak bennünket, jó hatással vannak ránk. Kerüljük (ezt minden coaching ülésemen előszeretettel hangsúlyozom) az idő és energiavámpírokat; túl rövid ahhoz az élet, hogy ebből szignifikáns mennyiséget rájuk fecséreljünk!

  1. Szeressük, amit csinálunk!

A fentiek eredményeként is eljuthatunk az elérni kívánt célunkig, hogy szeressük a munkánkat. Ugyanazt a munkát el lehet végezni két egészen különböző hangulatban, az eredmény akár hasonló is lehet, na de az út odáig viszont igen különböző. A fénymásoló asszisztensi munka is lehet izgalmas, ha olyan emberekkel dolgozunk, akiket kedvelünk, érezzük a munkánk súlyát, hogy a nagy egészhez mi mit teszünk valójában hozzá. Nem kell mindenkinek űrhajósnak vagy popsztárnak lennie holnaptól ahhoz, hogy boldog és elégedett legyen a munkahelyén! Ne feledjük, hogy mi is felelősek vagyunk a többiek hangulatáért. A legtöbbször nem a munka keseríti meg az életünket, hanem az emberek, akikkel együtt dolgozunk: „Homo homini Lupus est” (Ember embernek farkasa). Figyeljünk oda másokra mi is, nem elérhetetlen az, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyen; minden rajtunk, embereken múlik!

  1. Kérjünk segítséget, delegáljunk!

A startup cégeknél gyakorta előforduló probléma, hogy az üzlet beindítása sikeres, szárnyal az üzlet, viszont amikor a cég növekedésnek indul, már gondok akadnak. Ilyenkor egy újfajta megközelítésre van szükség. Fel kell ismernünk, hogy miben vagyunk jók és mi az, amit már csak szükségből csinálunk. Ha meg tudjuk tenni, hogy ezt delegáljuk másnak, aki pont abban jó, akkor igazán sikeresek leszünk! Fontos, hogy tisztán lássuk, mik az erősségeink, mi az, amihez értünk, mi az amihez affinitásunk van és ezek szerint cselekedjünk. Ha úgy érezzük, elakadtunk, kérjünk segítséget, ez nem a gyengeség jele! Inkább azt mutatja, hogy van önismeretünk és hiszünk magunkban!

  1. „Elég jó” megoldásokat keressünk!

Semmi esetre se keressük egyből a tökéletes megoldást. Kezdjünk neki a dolgoknak, lépjünk a tettek mezejére, ahogy Zorba a görög mondta: „táncolni kell, a zene majd csak megjön!”. Amikor már beindultak a dolgok, akkor finomíthatunk, a tapasztalatokból okulva tökéletesíthetünk. Ezzel az attitűddel a halogatásra való hajlamunkat is csökkenthetjük. Amennyiben egy elég jó megoldással indulunk, a kihívásokra egyszerűbben és gyorsabban reagálhatunk majd.

  1. Legyenek céljaink!

Pontosan megfogalmazott célok alapvetően fontosak az életben (ez a másik vesszőparipám a coaching üléseim során). A startup cégek jellemzően valamilyen gyakorlati probléma megoldására jöttek létre, nagyban gondolkodnak, viszont nem akarják felforralni az óceánok összes vizét, legalább is nem egyből. Írjuk le pontosan, mit akarunk elérni, mikorra, kivel és ne veszítsük szem elől célunkat! Ha nem tudjuk, hogy merre tartunk, akkor ne lepődjünk meg, ha olyan helyen kötünk ki, ahol nem érezzük jól magunkat! Legyenek világosak a célok, tudjuk, hogy mit akarunk, és ne feledjük, ha túl sok akadályt látunk magunk előtt, akkor ez azt jelenti, hogy nem a végső célra fókuszálunk!

Gondoljuk végig a fentieket, ízlelgessük egy kicsit és ne felejtsük el, hogy tulajdonképpen lehet ezt a nagybetűst sikeresen és boldogan is élni. Ha úgy érezzük változásra van szükségünk, ne legyünk restek lépni. Lassan itt a tavasz, a megújulás évszaka. Nincs is ennél jobb idő a változtatásra, tegyük meg az első lépést! Rengeteg minden vár még ránk az úton.

Leave a Reply