CSAK RÓLAM SZÓL! – MIT AD NEKEM A BUSINESS COACHING?

Egy ideje úgy gondolom, hogy szükséges lenne a coaching blogomban magáról a business coaching hatásáról is írnom, mivel még nagyon sokszor azt tapasztalom, hogy nem mindenkinek egészen világos, hogy mire is jó a coaching, miben segítheti az egyént ez a folyamat. De ahelyett, hogy most sorra venném az élethelyzeteket, amikor szükség lehet coachingra, vagy akár felsorolnám a különféle módszereket, úgy gondoltam, másképp közelítem meg a kérdést. Beszéljen róla az, akinek már segítette karrierjét, használja és nagyon ajánlja másoknak is. Carol Roth, amerikai írónő, befektető és televíziós személyiség szavait idézem alább; úgy gondolom, ő egyértelműen rávilágít arra, hogy egy egyénnek miben segíthet a business coaching, és ami nem mellékes, mindezt a „felhasználó” szemszögéből láthatjuk.

Mindenkinek vannak kihívásai, problémái, amire megoldást keres: a napi munka-magánélet egyensúly kérdése, konfliktusa van egy kollégájával, szeretne karrierjében előrelépni vagy esetleg motivációs problémák, stb. Carol kihívásai között az összpontosítás, célirányos gondolkodás és az üzleti életében tapasztalt különféle frusztrációk leküzdése szerepel. Nézzük, hogy mik a főbb érvei a business coaching mellett.*

Azért fizetek, hogy csakis rólam és az üzletemről beszéljünk

Mit kapok a business coachinggal? Egy teljes órán át rólam van szó, én vagyok a figyelem központjában; a problémáim, a lehetőségeim, a céljaim és nem tudom, hogy említettem-e már hogy csakis rólam van szó! Ez egyszerűen rákényszerít arra, hogy a tanácsadási munkám mellett szánjak időt a saját üzleti életem tervezésére. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni ennek a fegyelmezett munkarendnek a fontosságát a szakmai előmenetelemben, illetve az üzleti vállalkozásom fejlődésében, alakításában.

Új üzleti tapasztalatok

Bár vannak barátaim, akik szívesen beszélgetnek velem, ha kérem, de többségük nem igazán érti az üzleti világot. Tehát az ő segítségük ezen a területen nem igazán nevezhető relevánsnak. Határozottan segít a perspektíváim tisztánlátásában, ha van körülöttem egy olyan ember, aki érti ezt a világot; ha úgy tetszik, látja a fától az erdőt; hozzáadott értéke nyilvánvaló.

Következetesség

Mivel már egy ideje együtt dolgozunk a coachommal, tisztán látja, hogy milyen minták vannak a cselekedeteim mögött, mik azok a lehetőségeim, amik feledésbe merültek, esetleg figyelmen kívül hagytam és a jelen helyzetemben, illetve a jövőm szempontjából segítség lehet, előre vihet.

Nincs mellébeszélés!

Mivel a coach egy fizetett segítő, támogató szakember és nem egy barát, ezért sokszor kihívások elé állít kérdéseivel, pont akkor, amikor erre szükségem van. A barátok, a család, sőt még a kollégák sem nagyon teszik ezt meg, mivel a kapcsolatunkra “vigyáznak”, nem szeretnének kellemetlen helyzetbe hozni. A coaching kapcsolat lényege, hogy segítsen céljaim elérésében; ez jóval nagyobb szabadságot ad a coachnak, sokkal őszintébb a kommunikáció!

Nincs bírálat!

Azt is fontos megjegyeznem, hogy én is brutálisan őszinte vagyok a coachommal, mivel tudom, hogy nem fog véleményt nyilvánítani, nem lesz bírálat utána. Nem kell arra gondolnom, hogy esetleg megbántok valakit, vagy, hogy túl sérülékenynek tűnhetek. Úgy gondolom, hogy az ülésekkor több a szabadságom, részletesen beszélhetünk a hangulatváltozásaimról, kihívásaimról, bármiről, mivel tudom, hogy a coachom segíteni fog ezek leküzdésében.

Ha azt akarja, hogy karrierje jobban alakuljon, ha önfegyelemre van szüksége, vagy csak egy olyan beszélgetésre ahol senki sem ítélkezik Ön felett, javaslom, vegye igénybe egy business coach segítségét!

Leave a Reply