MÉG 100 ÉV KELL AHHOZ, HOGY UGYANANNYI NŐ LEGYEN A VEZETŐSÉGEKBEN, MINT FÉRFI?

A LeanIn.org és a McKinsey & Company szervezet 2015 októberében adta ki legfrissebb kutatási eredményét Nők a munkahelyen (Women in the Workplace) címmel. A kutatásban több mint 100 vállalatnál közel 30000 munkavállalót kérdeztek meg a női egyenjogúság témájában. Az eredmények alapján a női vezetők még mindig jelentősen alul-reprezentáltak a vezetői pozíciókban. Az utóbbi 3 év adatainak változását figyelembe véve, még 100 évre lenne szükség ahhoz, hogy férfiakhoz hasonló számban képviseltessék magukat a nők a vezetői szinteken.

Az említett kutatás főbb tapasztalatai a következők:

  1. A nők kevésbé rendelkeznek vezetői ambíciókkal. A vezetéssel járó stressz és feszültség a két legjellemzőbb problémakör. A család/munka egyensúly kialakításával kapcsolatos kihívásokon túl az eredmények azt mutatják, hogy a vezetői szintig tartó út aránytalanul magasabb stresszel jár a nők esetében.
  1. Nem kiegyenlített a „játéktér”. A nők véleménye szerint négyszer kevesebb esélyük van az előre menetelre, mint a férfiaknak.
  1. A női esélyegyenlőség nem tartozik a prioritások közé. A vállalatok 74 %-ának vezetője elkötelezet a női esélyegyenlőség tekintetében ám az alkalmazottak kevesebb, mint fele gondolja, hogy ez ténylegesen így lenne.
  1. Számos esélyegyenlőségi program van a vállalatoknál, de alacsony a részvételi arány. Például a vállalatok közel 70%-a biztosít lehetőséget coaching ülésekre, viszont a munkavállalók mindössze 10%-a él a lehetőséggel, annak ellenére , hogy a résztvevők többsége elégedett a programmal. Az alacsony részvétel mögötti fő okként a retorzióktól való félelmet említik.
  1. Még mindig jelentősen nagyobb teher hárul a nőkre az otthoni teendőkben (gyermekgondozás, házimunka).
  1. Különböző a nők és férfiak munkahelyi kapcsolati köre. A férfiak jellemzően férfi munkahelyi kapcsolatokkal rendelkeznek, míg a nőknél ez sokkal inkább kiegyenlített. Mivel több férfi van felső vezető pozícióban ez nyílván kevesebb támogatót, mentort jelenthet a nők esetében.

Magyarország top 250 főnél több embert foglalkoztató cégeinél a legutóbbi Bisnode felmérés alapján mindössze 15,1 % a nők aránya a vezetésben. Ez a szám már csak azért is aggasztó mivel az Európai Bizottság által előterjesztett jogszabályban 40 százalékos arányt irányoznak elő 2020-ra a tőzsdén jegyzett európai vállalatok vezetőségeiben.

Valószínűsíthetjük, hogy a női vezetők aránya nőni fog a jövőben, a kérdés, hogy milyen mértékben? Kutatások kimutatták, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol nők is dolgoznak a vezetésben a tőkemegtérülési ráta 25%, ahol csak férfiak dolgoznak mindössze 9% ez az arány! A nők jelentős hatással bírnak egy cég kultúrájára, etikusabb döntéseket hoznak; kevesebb kockázatot vállalnak és magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek.

Leave a Reply