BELSŐ JÁTSZMÁK – CÉLOK (AZ ELSŐ LÉPÉSEK)

Blog a sport mentális oldaláról Olvasd, alkalmazd, nyerj!

Nyerni akarsz, jobb akarsz lenni? Legyen célod, legyen része minden napodnak! Ha nincs konkrét cél, honnan tudod, hogy jó úton haladsz, mi alapján bizonyosodsz meg arról, hogy elégedett leszel magaddal, eredményeiddel? Felteszem tehát az egyszerű kérdést: tudod, mi pontosan a célod? Megnyerni az előtted álló meccset, versenyt vagy bajnokságot? Tudod, mit kell tenned ezért napi/heti szinten? Hol kell javítanod magadon, játékodon, hozzáállásodon? Teszed, amit edzésen mondanak, és úgy gondolod, hogy a célod az, hogy „jobb” légy és kizárólag ezzel majd megjön az eredmény, akkor sok sikert hozzá! Ha ennél biztos többet szeretnél tenni, akkor olvasd el ezt a blogot és indulj/térj vissza az útra!

Álmok és napi lépések – hogyan határozzuk meg célunkat?

1. A KIINDULÓ PONT

Tudd, ismerd a számaidat, a realitásokat! A legelső kérdés, hogy légy tisztában a jelenlegi állapottal, a realitásokkal, a kiinduló ponttal. Lásd pontosan, adatokkal bizonyíthatóan, hogy hogyan teljesítesz/teljesítettél mostanában és a múltban? Elemezd korábbi eredményeidet, mikor voltak a legjobbak, mikor kevésbé, kezd el megépíteni a kis virtuális drónodat, amely a későbbiekben is segít abban, hogy reálisan értékeld teljesítményedet! Merülj el az aktuális helyzeted vizsgálatában!
Sokan kihagyják ezt a lépést, pedig erre lehet és kell is alapoznod a jövőben! Egy dolog, hogy mit hiszünk magunkról és egészen másik, hogy mik a tények. Az ember alapvetően nem egy adatbank, hanem érzésekkel teli lény, amely bizonyos tényeket elfelejt, másokat pedig aránytalanul felnagyít az emlékezetében. Fókuszálj a rendelkezésre álló adatokra (statisztikák, mért, elért eredmények). Ne feledd, ezek azok a tények, azok az információk, amelyek másoknak is beszédesek. A „ma jó voltam” semmi esetre sem tartozik ebbe a kategóriába! Szánj erre a lépésre elég időt! A tervezésnek az alapját a kiinduló adatok adják meg, már itt rengeteg dolog eldől! A „folyamat” és „teljesítmény” céljainkat a kiinduló állapotok ismerete nélkül semmi esetre se határozzuk meg (lásd alul)!

2. A RÉSZLETES TERVEZÉS

Az aktuális tényadataid megismerése után állíts össze a részletes napi/heti/havi tervedet! A hosszú távú (végső, alap) cél mellett határozzunk meg közép és rövidtávú célokat illetve az azonnali teendőket, ezek azok, amelyeket már másnap beiktatsz a napi edzéstervedbe. Ezek a célok és részcélok egymáshoz kötődnek, mind egy irányba kell, hogy mutassanak! Ezek között lesznek olyanok, amelyek az edzésekre vonatkoznak, az edzéseken elérendő ún. folyamat célok, illetve olyanok, amelyek például a versenyhelyzetekhez köthetők, a teljesítmény célok, amelyek a megmérettetésen mutatott eredményekre vonatoznak! A végső célod elérése érdekében első helyre a folyamat célok meghatározását tedd és utána a teljesítmény célokat. Ahogy láthatod a fő célod eléréséhez ezek alapján alcélokat kell tehát meghatároznod.
Kérd ki edzőid, mentáltrénered véleményét, kérd a támogatásukat, használj ki minden olyan humánerőforrást, amely csak rendelkezésedre áll, ne várd, ne várd, hogy a sült galamb berepüljön a szádba, légy proaktív! Legyen a véleményformálók között mindenképp olyan is, aki nem köntörfalaz, ha konstruktív kritikáról van szó, hanem megmondja a véleményét.

A következő kritériumoknak mindenképp feleljenek meg a céljaid (mind a fő, mind a teljesítmény és a folyamat céljaid):

SPECIFIKUS – Határozd meg pontosan a célodat, amennyire precízen csak lehet! Ne legyen általános; – egy boltban sem ételt kérünk az eladótól, hanem például egy doboz tejet vagy egy almát.

MÉRHETŐ ÉS IDŐBEN MEGHATÁROZOTT – Legyen világos, hogy mikorra, miket, milyen lépéseket kell megtenned? (Az, hogy valami jobban vagy rosszabbul megy, az nem tartozik a mérhető kategóriába, adatok, adatok és adatok!)

POZITÍV – Ne a kudarc elkerülése legyen a célod semmi esetben sem. Határozd meg például, hogy hány gólt vagy gólpasszt szeretnél elérni és ne azt, hogy hány hibád lehet!

INSPIRÁLÓ, MOTIVÁLÓ – Megteszel a célért mindent, amit szükséges, jelentős lemondások árán is? Eléggé motiváló a célod reggel, amikor kikelsz az ágyból?

KOMFORT ZÓNÁDBÓL KIMOZDÍTÓ, ELŐREMUTATÓ – Legyen a célod olyan, amely extra energia befektetést igényel tőled, ne legyen túl könnyű, így előremutató, a fejlődést szolgáló lesz.

Van még egy fontos lépés, írd le és tedd ki a célodat egy jól látható helyre, ahol naponta látod (pl. fürdőszoba tükör, hűtő)! Szokatlannak tűnhet, de csak tedd meg és figyeld a hatását!

 

3. A FEJLŐDÉS KÖVETÉSE – A teljesítmény értékelése és feldolgozása

Amennyiben a fenti kérdésekre megvannak a megfelelő válaszaid és neki kezdtél, illetve folytattad a magad számára kijelölt napi rutint, edzéssorozatot, kövesd nyomon a fejlődésedet!
Eléred a rövid távú mérhető napi, heti céljaidat? Ha kell, esetleg módosíts rajta, mert egy dolog valamit elképzelni és egészen más azt végrehajtani, ezt nevezzük a céljaink finomhangolásának, ezáltal kikristályosodik a folyamatunk. Amennyiben követed a fejlődésedet, világosan láthatod, hogy rajta vagy-e a magad számára kijelölt úton? Megkapod a pozitív visszajelzést, magabiztosságot nyújt a folytatáshoz! Nem „csak úgy teszed a dolgod” napi szinten, amit elvárnak tőled, hanem látod is az eredményét, érzed, hogy a kezedben tartod a kontrollt!
Alakíts ki egy saját ún. feedback-csapatot (5-10 ember elég), akik segítenek objektíven látni a fejlődésedet. Kik tartozhatnak ide: természetesen edzőid, vagy korább edzők, a mentáltrénered, csapattársaid, erőnléti edződ, de akár családtagok, rokonok is ide sorolhatók! A lényeg, hogy kapj őszinte és értékelhető visszajelzést. Nyilván vedd figyelembe, hogy mindenki a saját szemüvegén keresztül lát téged, neked kell a végső átlagot meghúznod, építened magad a visszajelzéseket figyelembe véve.
Mindezek közben ünnepeld meg a részeredményeket, ha rajta vagy azon a bizonyos kijelölt utadon! Nyilván az ünneplés egy olyan dolog legyen, amely nem mond ellent a kitűzött sportolói célodnak, a megfelelő attitűdnek, tegyél valami olyat, amely segít kikapcsolni. Egy mozi, egy jó film megnézése, egy vacsora egy kellemes helyen, valami olyan dolog, amely nincs kapcsolatban a sporttal, de érzed, hogy megajándékozod magad! Ne várd, hogy ezt más megszervezze neked! Neked kell annyira értékelned önnönmagad, hogy érezd, ezt most miért teszed, szeretteiden kívül keveseket fog ez érdekelni, ne is várd a fanfárokat, szóljanak azok csak belül, de jó hangosan!

Legyen a célod ismert mindenki számára! Ez megadja a szükséges, egészséges külső nyomást is, amely „számon kérhetőség” az esetleges megingásokban is segíthet téged.

Ne feledd, amit Roger Federer, a 18-szoros grand slam győztes teniszező is mondott: „Hinned kell a hosszú távú tervedben, ám kellenek a rövidtávú célok is, hogy motiváljanak, inspiráljanak!

Leave a Reply