Mentális felkészülés a sportban – néhány gyakorlati eszköz dióhéjban

Módszerek, melyek mindenkit segíthetnek. 

Hogyan tudnak az élsportolók megfelelő szinten koncentrálni? Hogyan, milyen módszerekkel tudják azokat a fantasztikus eredményeket elérni? Amennyiben túl lépünk a tehetség kérdésén, azon, hogy milyen „hozott” anyaggal dolgozik egy adott élsportoló, rengeteg olyan módszert tanulhatunk az elitsporttól, amelyet mi a mindennapi életünkben is hatékonyan alkalmazhatunk. Céljai mindenkinek lehetnek, még ha nem is az olimpiai arany az, amiről minden nap álmodozunk. Mi is szeretnénk egy kiegyensúlyozott életet élni, ahol tisztában vagyunk képességeinkkel, illetve szeretnénk fejleszteni bizonyos tulajdonságainkon. Vegyünk sorra néhány olyan gyakorlati példát, amelyet bátran átemelhetünk az elitsport világából, hathatósan felhasználhatja mindenki, aki nyitott rá.

Célok és vizualizálás

Nem kérdéses, célokkal márpedig rendelkeznünk kell, a sportolónak célja lehet például, hogy bizonyos mért ideje jobbá váljon vagy nyerjen egy versenyen. Ha szakmai vagy magánéletünkben előre szeretnénk lépni, tudnunk kell, hogy merre van az az elöl? Lehetőség szerint pontosan meg kell tudnunk határoznunk, hogy mit akarunk elérni, milyen területen, annak mikor kellene megtörténnie, illetve az sem árt, ha a célunk mérhető és a realitások talaján marad. Egy sportoló sem szeretne két hét alatt olimpiai bajnok lenni, nekünk is olyan célokkal ajánlatos rendelkeznünk, amelyek bár megfeszíthetik képességeinket, mégis reálisak, elérhetők. Minden cél felé vezető úton jönni fognak a bukkanók, erre is fel kell készülnünk, mit teszünk, ha eljön? Tudjuk rá a választ jó előre, ne érjen meglepetésként! A célok esetében a vizualizáció például egy olyan gyakorlati módszer, amit bárki eredményesen alkalmazhat a hétköznapi kihívásoknál. Tételezzük fel például, hogy egyik nap prezentálnunk kell egy húsz fős közönség előtt, és bizony igencsak izgulunk, félünk, hogy el fogjuk rontani, hogy remegni fog a hangunk, nem fog flottul menni! A vizualizáció folyamata során az előadásunkat megelőző napokon lefekvéskor például képzeljük el, hogy megtartjuk a prezentációt! Legyünk olyan részletgazdagok, amennyire csak tudunk. Lássuk, érezzük a helyet, a ruhát, amiben vagyunk, ismerjük az előadó termet (ha kell, nézzük meg előtte, hogy hol lesz), gondoljuk végig pontosan, hol fogunk állni, hogyan fogunk beszélni és legyen a fejben lejátszott előadásunk mindig pozitív kicsengésű, vagyis sikerüljön úgy, ahogy eleve szeretnénk. Ha nem megy még fejben sem, akkor ismételjük el addig, amíg sikerül!

Összpontosítás és hatékonyság

A mai világban különösen nagy kihívás a megfelelő szintű koncentráció létrehozása, hisz megannyi zavaró tényező, zaj vesz bennünket körül, hogy ember legyen a talpán, aki oda tud valamire figyelni hosszabb időn át. Mit tanulhatunk ezen a téren a sportból? Legyünk először itt is tudatosok, vagyis tudjuk, hogy most fókuszálni fogunk, illetve egyszerre csak egyetlen egy dologgal foglalkozzunk (no multitasking!), és végül figyeljünk arra, foglalkozzunk azzal, amire hatni is tudunk! Zárjunk ki minden zavaró tényezőt, (a sportolók között viszonylag ritkán látni olyat, aki például gátfutás közben magánál tartaná a mobiltelefonját). Ha levelet írunk, írjunk levelet! Ne pityegjen a telefonunk folyamatosan, ne hagyjuk, hogy bárki is megzavarjon abban, amit éppen végzünk. Már csak azért sem, mert ha folyamatosan ugrálunk a teendőink között, akkor a hatékonyságunk jelentősen csökkenni fog és a stresszszintünk sem lesz a kívánatos értéken.

Mit mond a belső hang? – a belső monológok

Amikor fent akarjuk tartani a figyelmünket, szeretnénk hatékonyan összpontosítani, vagy fel akarjuk magunkat pörgeti, akkor hatékonyan használhatjuk a belső monológok módszerét (kész rövid kifejezések, mondatok vagy szavak, amelyeket jellemzően az egyén magában mond). Ezek lehetnek oktató jellegűek, amikor pontosan meghatározzuk, hogy mit kell csinálnunk (pl: „kiállsz a közönség elé, kinyújtott testtartással beszélsz hozzájuk”), illetve motivációs jellegűek, amikor is az önbizalom növelése, a megfelelő hangulat elérése a cél („Anna készen áll, megcsinálja!”). Fontos, hogy ezek a már kész kifejezések legyenek pozitívak (arról beszéljünk, hogy mit akarunk és ne arról, hogy mit akarunk elkerülni) és, ami furcsán hangozhat elsőre, beszéljünk magunkhoz egyes szám második vagy harmadik személyben (ahogy az a fenti példákból is látszik!

Reziliencia & kitartás

A versenysportolók egyik fő erényeként a kitartást tekintjük általában. Mit tanulhatunk tőlük ezen a téren? Jónéhány olyan dolgot tehetünk, amely segítségével mi is növelhetjük a rezilienciánkat (rugalmas állóképességünket). Törekedjünk a fejlődési szemléletmódra, vagyis arra, hogy tudjuk, mindenből tanulhatunk, nem kell a kihívásoktól félnünk, az eredmények főleg a belefektetett energiával egyenes arányban fognak érkezni. Ennél fogva tudatosan készüljünk fel a megmérettetésre, foglalkozzunk azzal, amire hatni tudunk! Tartsunk fel erős kapcsolati hálókat! A barátok, a támogató csapatunk, a párunk olyan emberek lehetnek, akik segíthetnek a nehéz helyzetekben, támaszkodjunk ilyenkor rájuk is jobban. Jobb, ha türelmesen állunk a kérdéshez, ha belefektettük a szükséges energiát, akkor az eredmények előbb-utóbb jönni fognak. Hibázni lehet, a lényeg, hogy tanuljunk belőle, ne vétsük el ugyanazt a hibát százszor. Nem utolsó sorban próbáljunk pozitívan, a mindennapi kis örömökre nyitottan, humorral tekinteni a kihívásokra, hisz, ahogy azt a régi sláger is tartja, akinek humora van, az mindent tud, akinek nincs az mindenre képes. Fokozottan figyeljünk oda a pihenésre, a feltöltődére is. Nincs magas szintű eredmény pihenés nélkül! Figyeljünk arra, hogy legalább a napi 7-8 órát aludjunk éjjel, lehetőség szerint hetente többször napközben is szundítsunk egyet-egyet, nem lehet a hétvégén feltölteni az akkumulátorokat, nem vagyunk gépek, telefonok, hát ne is bánjunk magunkkal úgy!

A fentiek csak kiragadott példák az elitsport világából, mindenkinek magának kell megtalálnia azt a módszert, mintát, amely segíthet neki. Egy biztos, bármelyikhez is fordulunk a fentiek közül, elindulunk az úton, és ez kezdetnek több, mint elég!

*

Mitől lesz egy sportoló eredményes? Hogyan érhetjük el a maximumot anélkül, hogy kiégnénk? Hogyan segíthetjük a sportolókat céljaik elérésében hatékonyan? Kenyeres András coach, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi tanácsadója, mentáltrénere, a Győztes gondolkodás c. könyv szerzője nyújt segítséget azoknak, akik nyitottak, akik támogatni akarják a sportolókat nem csak fizikailag, de szellemileg is.

Elindultak már a jelentkezések a sport mentáltréner képzéseinkre!

További részletek itt: LINK

A cikk eredeti formájában a HVG Extra Pszichológia magazinban jelent meg

Leave a Reply